Warzywa

Warzywa – w słownikowym a popularnym znaczeniu owo rośliny zielne, których różne organy piszczałkowe (łodygi, ród, liście, kwiatostany, zaś nawet owoce w botanicznym tego słowa znaczeniu) używane są jak pokarm[1]. W formalnej klasyfikacji towarów spożywczych to zespół produktów roślinnych przeznaczonych aż do spożycia, obejmująca oprócz tym co tradycyjnie uznawane jest w środku warzywa, dodatkowo grzyby a owoce kaparów i oliwek (z wyjątkiem stosowanych do produkcji olejów), opodal że są owo organy piszczałkowe roślin krzewiastych a drzewiastych. Z kolei owoce truskawek, poziomek oraz ananasów, wzdłuż że są to rośliny zielne, klasyfikowane są jako owoce[2]. Warzywa jest dozwolone zjadać na ogniem i żelazem, ugotowane, usmażone bądź upieczone. Używane są oraz w przetworach. Uprawą natomiast produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo.

Warzywa są wielce ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C a prowitaminy Zaś, a również błonnika zaś składników mineralnych. Mają wysoką walor biologiczną i dietetyczną.

Rośliny warzywne należą aż do wielu rodzin tudzież pochodzą spośród różnych stron świata. W sumie na świecie jako warzyw używa się co bynajmniej 250 gatunków, spośród czego ok. 50 spożywanych jest w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *